KARRIÄR
Därför är ”anti-mål” ovärderliga för din karriär
Freepik
Att reda ut vad du inte vill göra på jobbet är lika viktigt som att ta reda på vad det är du vill prioritera. Så här gör du för att reda ut vilka som är dina anti-mål och berättar om dem för din chef.
”Ett anti-mål är ett sätt att anpassa ditt arbetsliv och beslutsfattande”.
Orden kommer från Selena Rezvani, författare till boken Quick Confidence: Be Authentic, Boost Connections, and Make Bold Bets on Yourself, i en intervju med Fast Company.
Det handlar om att ta reda på vilka delar av ditt arbetsliv som inte är bra för dig, stjäl onödig energi eller inte för dig framåt, menar Rezvani, som ger tips i tre steg hur du sätter och förvaltar dina anti-mål.
Identifiera anti-målen
Låt dina sämre dagar guida dig. För vad är det egentligen som hänt när du känner att en dag har varit dålig? Kanske kan du då se att det berott på vissa typer av arbetsuppgifter eller vilken miljö du befunnit dig i?
Ett annat förslag är att hitta dina styrkor och svagheter, föreslår Courtney Harrison: trivs du exempelvis med regler och tydliga strukturer så kommer du förmodligen att börja prokrastinera om du ges öppet beskrivna uppdrag med stor frihet.
När du väl känner till dina anti-mål kan du börja att designa ditt arbetsliv istället för att ständigt behöva hantera det som råkar komma i din väg.
Dela dina anti-mål
Hela listan över dina anti-mål kanske du behåller för dig själv. Men det kan vara läge att diskutera en del av dem med din chef, menar Rezvani. ”Du behöver inte använda ordet anti-mål, men gör en poäng av att du uttalat delat med sig av vilka saker du försöker undvika i ditt arbete”, säger hon. Förhoppningen är att din chef, när denne har möjlighet till det, kan hjälpa till att forma din arbetsvardag så att den passar dig bättre och därmed göra dig mer effektiv.
Anti-målen kan höja ditt rykte
Att sätta anti-mål handlar inte enbart om att du ska må bättre. Får du färre arbetsuppgifter som ”äter av din energi” så kommer du hamna i färre situationer där du prokrastinerar eller i värsta fall gör att kollegor eller chefer behöver vänta på dig när du drar över deadlines. ”När du aktivt formar ditt arbetsliv kommer du att boosta glädjen, tillfredsställelsen med ditt jobb och ditt engagemang”, säger Rezvani.