ANNONS FRÅN BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA

Tony Gorschek och Darja Šmite, båda professorer i programvaruteknik vid BTH, arbetar med att förbereda industrin för det stora skiftet med generativ AI.

Från mjukvara till AI – forskare visar vägen för industrin

Om all mjukvara försvann skulle samhället stanna. Den insikten driver forskarna vid Blekinge Tekniska Högskola – idag världsledande inom tillämpad mjukvaruforskning – som nu fokuserar på nästa stora teknikskifte: generativ AI.

Publicerad Senast uppdaterad

– Alla produkter, från bilar till vattnet i din kran, drivs av mjukvara idag. Framtidens mjukvara kommer även att innehålla generativ AI och då förändras hela spelplanen – både hur vi utvecklar produkter och vad produkterna faktiskt är, säger Tony Gorschek, professor i programvaruteknik vid BTH.

En total förändring – och en ny chans för företagen

Generativ AI påverkar hur vi designar, utvecklar, testar och levererar mjukvara och alla kopplade tjänster förändras i grunden.

– Vi står inför ett skifte som är lika stort som övergången från analog till digital teknik, menar Darja Šmite, professor i programvaruteknik.

Enligt forskarna kommer generativ AI att påverka alla yrkeskategorier – och alla produkter. Det innebär också att mjukvaruutvecklarens roll behöver omformas i grunden.

– Det handlar inte om att ersätta utvecklare, utan om att avlasta dem och höja kvaliteten på det de gör samt hur fort de kan göra det, säger Darja Šmite.

Och det är här BTH kommer in. Forskningen sker hand i hand med industrin, med tydligt fokus på att omsätta tekniska genombrott till praktisk nytta.

– Det är vårt jobb att ta reda på hur man applicerar generativ AI i utvecklingen av produkter och tjänster hos svenska företag på ett säkert och effektivt sätt. Lyckas man, blir man konkurrenskraftig. Hänger man inte med, blir man omsprungen, menar Tony Gorschek.

Tony Gorschek och Darja Šmite, båda professorer i programvaruteknik vid BTH, arbetar med att förbereda industrin för det stora skiftet med generativ AI.

Stark tradition av tillämpad forskning

Att BTH är redo för AI-revolutionen är ingen slump. Redan för 20 år sedan valde lärosätet att satsa på tillämpad forskning i nära samverkan med näringslivet – en strategi som idag gett dem topprankningar inom mjukvaruforskning, både i Europa och globalt.

Från början låg fokus på samarbeten med lokala företag. Idag arbetar forskarna med globala jättar som Ericsson, Volvo och Spotify. Den bredden har gett dem en unik inblick i industrins behov.

– Mjukvaruutveckling är så mycket mer än kod. Vi hjälper företag att anpassa sina team och arbetsprocesser när AI-verktyg blir en integrerad del av utvecklingsmiljön, säger Darja Šmite.

Bäst rustade för framtiden

Det som särskiljer BTH är kopplingen mellan forskning, utbildning och företag. Här utvecklas inte bara nya tekniker – här utbildas även de ingenjörer som ska genomföra förändringen.

– Vi är med i utvecklingen av mjukvaran i nästan alla typer av produkter, och det är där generativ AI nu ska in. Vår kombination av forskning och utbildning hjälper oss att förstå framtidens utmaningar vilket gör oss bäst rustade att erbjuda ny kunskap, praktisk vägledning och utbildning som stöttar svenska industrin i detta stora och viktiga skifte, avslutar Tony Gorschek.

Läs mer om forskningen i programvaruteknik vid Blekinge Tekniska Högskola.

Artikeln är publicerad i samarbete med Ny Teknik Agency i samarbete med annonsören och är ej en artikel skriven av Ny Tekniks redaktion.