Wera
Ingenjörskapet bakom omställningen på Preem
Eva Lind Grennfelt jobbar som utvecklingsingenjör på Preems raffinaderi i Göteborg. Det innebär att hon är med och utvecklar Preems möjligheter att producera förnybara bränslen. "Mitt jobb handlar om att ersätta fossilt med förnybart på ett smart sätt", säger hon. Det bästa med Evas jobb är enligt henne själv variationen, meningsfullheten och alla goa kollegor.
ANNONS. Innehåll från Wera och Preem
I nästan 30 år har Preem säkrat produktionen av svenskt drivmedel, och sedan 2007 arbetar man utifrån strategin att byta ut fossila råvaror mot förnybara alternativ. Visionen är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle. Sedan dess har också Evas arbete fokuserat på att hitta lösningar för hur Preem kan bygga om anläggningar eller bygga nya anläggningar för att kunna skapa förnybara drivmedel.
Eva berättar om de omfattande processerna och säkerhetsrutinerna som genomsyrar allt hon och hennes kollegor gör, och en fråga man kan ställa sig är hur förändringsarbetet får styrfart i en miljö där säkerheten är så central? Framförallt tror hon att det är tack vare den starka kulturen kring lagarbete och kollegornas engagemang. Hon fascineras ofta av det arbete som sker ute i anläggningarna där man bygger om befintliga anläggningar för att kunna processa förnybart. Ett arbete som sker samtidigt som raffinaderiet går för fullt då anläggningarna är igång 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. “Att som ingenjör sitta på kontoret och tänka och räkna är ganska enkelt jämfört med det arbete som händer ute i anläggningarna”, säger hon och skrattar.
Eva minns särskilt två stolta ögonblick från sin mer än 20 år långa karriär som ingenjör. Det ena var 2008, när hon tillsammans med en kollega deltog på en konferens i Bryssel på temat hållbara biodrivmedel. Preem hade då tagit investeringsbeslut om att börja samprocessa förnybara och fossila råvaror, och det slog dem plötsligt att de var ensamma i rummet med att ha något sådant konkret på gång. "Jäklar vad coolt det här är!" tänkte de. De hade varit så fokuserade på uppgiften att hitta en lösning för hur man skulle samprocessa råvarorna att de inte insett hur långt före konkurrenterna de faktiskt låg. Det andra ögonblicket inträdde några år senare, när hon insåg att katalysatorleverantören efter samarbetet med Preem, hade gjort liknande projekt med flera andra – ett direkt resultat av deras gemensamma utvecklingsarbete. "Det var en häftig känsla att inse att det vi varit med och tagit fram nu sprids vidare till aktörer över hela världen."
”Jag älskar processteknik”, säger Eva, något hon inte alltid trott att hon skulle tycka. "Jag tänkte först att jag skulle jobba med läkemedel, men fångades av energiomställningens komplexitet och meningsfullhet". På frågan om vad som krävs för att lyckas med omställningen svarar hon snabbt: "Engagemang, driv och ödmjukhet.” Känns det inte överväldigande ibland? “Jo, det finns förstås alltid mer att lära sig men det hela bygger ju på att få omge sig med duktiga kollegor. Vi hjälps åt som en myrstack”.
2010 gick investeringsbeslutet från ritbordet till faktisk produktion och för några veckor sedan lanserade Preem världens första Svanenmärkta förnybara diesel – Preem Redefine HVO100, helt fri från fossil olja. Eva har varit involverad i arbetet sedan i höstas, och har därmed varit med på Preems resa från fossilt, via samprocessning med förnybart och fossilt, och nu till lanseringen av en förnybar diesel helt fri från fossil olja. Idag producerar raffinaderiet i Göteborg enbart 100 % förnybara drivmedel, vilket motsvarar över 300 000 kubikmeter varje år.
Svanenmärkningen innebär att produkten uppfyller höga krav på minskad klimatpåverkan, råvaror och spårbarhet. "Det visar vilken roll vi vill ta, att leda utvecklingen mot en mer hållbar framtid", säger Eva.
FAKTARUTA HVO100
Preem Redefine HVO100 är tillverkad av bland annat restprodukter från pappers- och livsmedelsindustrin, är fri från palm- eller sojaolja, och minskar fossila utsläpp med upp till 90 %*. Detta alternativ till traditionellt diesel kommer att finnas tillgänglig på 59 stationer i Sverige och fungerar i de flesta dieselbilar tack vare de likvärdiga egenskaperna med traditionell diesel. Det innebär att om du har en nyare dieselbil kommer du kunna ställa om från fossilt till förnybart här och nu.
* Metoden för beräkning av växthusgasutsläpp i gram CO2ekv/MJ har gjorts i enlighet med artikel 31 i EU-direktivet om förnybar energi (2018/2001/EU)(”RED II”). Referensvärdet som används för fossilt transportbränsle är 94 gram CO2ekv/MJ enligt bilaga V i REDII och används för beräkning av procentuell reduktion.
Vill du höra mer från Eva?
Den 21 mars bjuder Wera tillsammans med Preem in till en frukost på Lindholmen Conference Center i Göteborg. Under morgonen berättar Eva mer om Preems resa mot fossilfri produktion – och om hur framtidens raffinaderi växer fram.
Det blir samtal om innovation, förnybara råvaror och vad som egentligen krävs för att minska transportsektorns utsläpp.